רפורמת הרישוי העצמי: כ-370 אדריכלים קיבלו אישור, כ-900 פרויקטים נוספים בדרך
כך לפי נתוני מינהל התכנון שהוצגו בכנס התאחדות הקבלנים בוני הארץ, מהם עולה עשרות פרויקטים כבר אושרו במסלול החדש, בעוד מאות נוספים נמצאים בשלבים ראשוניים לקראת רישוי עצמי. בענף מעריכים כי המהלך כבר מקצר את הליכי הוצאת ההיתרים בכשמונה חודשים, אך מזהירים כי ללא הרחבת כוח האדם, קצב היישום עלול להיפגע
רפי אלמליח ונתן אלנתן (נאו מדיה, אודי פורטל)כל החדשות והעדכונים של מרכז הנדל"ן גם ב-WhatsApp >>
מהפכת הרישוי העצמי בענף הבנייה מתחילה לצבור תאוצה: יותר מ-370 אדריכלים כבר קיבלו אישור לבצע רישוי עצמי, כ-27 פרויקטים כבר אושרו במסלול החדש, וכ-900 פרויקטים נוספים נמצאים בשלבים ראשוניים לקראת כניסה להליך. כך נחשף הבוקר (ה') בכנס של התאחדות הקבלנים בוני הארץ, שנערך בשיתוף מינהל התכנון , הקרן לעידוד ופיתוח ענף הבנייה ואיגוד מהנדסי ואדריכלי הערים בישראל.
לדברי אדריכל יאשי סער, מנהל אגף בכיר במינהל התכנון, רק פרויקטים שבהם לפחות 80% מהשטח מיועד למגורים יוכלו להיכנס למסלול הרישוי העצמי. "אנחנו כבר מכירים 900 בקשות לתיקי מידע ל-900 פרויקטים, לקראת רישוי עצמי", אמר.
נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, רוני בריק, אמר כי ההתאחדות פעלה במשך שנים לקידום המהלך. "כרגע מדובר להערכתנו בקיצור של שמונה חודשים בתהליך. זה לא מספיק. אנחנו צריכים להביא לקיצור משמעותי יותר, על כל היזמים, המדינה והשלטון המקומי לאמץ את הרישוי העצמי", אמר.
לדברי חיים פייגלין, המשנה לנשיא ההתאחדות, מטרת המהלך היא להתמודד עם הסחבת הממושכת בהליכי הוצאת היתרי בנייה. "החזון שלנו היה להוריד את המועקה ואת חוסר הסבירות בכך שתוכנית קיימת לא מתממשת במשך 5, 7 או 10 שנים כי לא מצליחים להוציא היתר בנייה. זה גורם לזריקה של מיליארדי שקלים לפח", אמר.
גם במינהל התכנון רואים במהלך כלי מרכזי לקיצור הליכי הרישוי. מנכ"ל מינהל התכנון , רפי אלמליח, אמר בכנס כי "המהלך הבא שלנו יהיה אישור של מורשים להיתר בהיבט של ההתחדשות העירונית". אדריכל גידי בר אוריין אמר כי במסלול הרישוי העצמי "תוך שנה כבר יהיה קבלן שמבצע בשטח", והוסיף כי לדעתו אין סיבה להגביל את המסלול רק לפרויקטים שבהם 80% מהשטח מיועד למגורים.
לצד התמיכה במהלך, עלו גם קשיים ביישום בשטח. מהנדס העיר גבעתיים, אדריכל שגיא תמרי, אמר כי בעיר טרם קודם אף פרויקט במסלול רישוי עצמי. "כיום גבעתיים בוערת וכולם רוצים לעשות אצלנו התחדשות עירונית , אבל יש לי שתי עובדות בלבד עם ניסיון מוגבל ואין להן יכולת להתמודד עם זה", אמר.
מנגד, אדריכל זוהר אלטמן, בעלים של משרד א"ב אדריכלים, טען כי כבר כיום ניתן להוציא היתר במסלול רישוי עצמי בתוך תשעה חודשים, וכי בעתיד ניתן יהיה לקצר את ההליך אף לשלושה חודשים בלבד.
בכנס נפרד הענף גם ממנכ"ל מינהל התכנון היוצא, הרב נתן אלנתן. בהתאחדות הקבלנים הודו לו על קידום רפורמות בענף הבנייה ועל פעילותו לשמירה על רציפות עבודות הבנייה והתשתיות במהלך המלחמה.
כל יום בשעה 17:00- חמש הכתבות החשובות ביותר בתחום הנדל"ן מכל האתרים אצלכם בנייד!
לחצו כאן להצטרפות לתקציר המנהלים של מרכז הנדל"ן!
לחצו כאן להצטרפות לתקציר המנהלים של מרכז הנדל"ן!





תגובות