שליש מהתוכניות שאושרו בוותמ"ל לא עומדות בתנאי שמחייב פיתוח בתוך 4 שנים מהאישור
שליש מהתוכניות שאושרו במסגרת הוותמ״ל אינן עומדות בתנאי החוק המחייב ביצוע פיתוח בהיקף מינימלי בתוך ארבע שנים, כאשר מתוך 92 תוכניות שנבדקו 30 טרם השלימו את הדרישות ורובן עדיין מצויות בשלבי קידום שונים, לצד 62 תוכניות שכן עמדו ביעדים הכוללים פיתוח או הוצאת היתרים לכ-200 אלף יח"ד
מנכ"ל מינהל התכנון רפי אלמליח ויו"ר מטה התכנון הלאומי הרב נתן אלנתן (לע"מ, רז רוגובסקי)כל החדשות והעדכונים של מרכז הנדל"ן גם ב-WhatsApp >>
הוועדה למתחמים מועדפים לדיור ( ותמ"ל ) הציגה היום (ד') למועצה הארצית לתכנון ולבנייה נתונים עדכניים על קצב הביצוע של תוכניות מועדפות לדיור שאושרו על ידה, לאחר שחלפו ארבע שנים ממועד אישורן. עיקר המיקוד במסגרת הסקירה חל על התנאי בחוק הוותמ"ל שמחייב כי בתוך 4 שנים מיום אישור תוכנית ותמ"לית לבנייה חדשה, כבר יבוצעו לפחות 25% מכלל עבודות הפיתוח הדרושות לצורך ביצוע התוכנית. עבור תוכנית התחדשות קובע החוק כי בחלוף 4 שנים יתקבלו 100% הסכמות ויונפק היתר בנייה.
מהנתונים עולה כי מתוך 92 תוכניות שחלפו 4 שנים ומעלה מיום אישורן עד כה, מיום הקמת הותמ"ל, ב-62 (67%) התמלאו התנאים החוקיים מבחינת היקפי הפיתוח (או הוצאת ההיתר במקרה של פינוי-בינוי) בהיקף כולל של כ-200 אלף דירות. 30 תוכניות נוספות אינן עומדות בתנאי החוק, אך רק ב-4 מתוכן לא החל פיתוח כלל, והוותמ"ל נדרשה לדון בהן פעם נוספת. לגבי שתי תוכניות נמצא כי הן הקדימו את לוחות הזמנים, והשלימו את הדרישות עוד בטרם חלפו ארבע שנים ממועד אישורן.
מתוך התוכניות שעומדות בדרישות הפיתוח, 39 מקודמות על ידי רשות מקרקעי ישראל (רמ"י), 17 על ידי משרד הבינוי והשיכון ו-8 על ידי הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית.
ארבע התוכניות ה"תקועות", בהן כלל לא החל הפיתוח, הן תמל/1083 "קריית מסלול-הרצליה" ותמל/1069 פוריידיס המקודמת על המקודמות על ידי רמ"י, תמל/1031 ערערה המקודמת על ידי משרד הבינוי והשיכון ותמל/2006 גבעת שמואל-גיורא המקודמת על ידי הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית.
יו"ר מטה התכנון הלאומי ויו"ר הוותמ"ל, הרב נתן אלנתן: "הוותמ"ל היא מנוע לאומי משמעותי בהובלת פתרונות דיור בהיקפים גדולים ובקצב מהיר. בימים בהם מדינת ישראל מתמודדת עם אתגרי שיקום רחבי היקף, יש חשיבות עליונה לפעילות מתכללת, אחראית וארוכת טווח. אנו מחויבים להמשיך ולפעול מתוך ראייה ממלכתית, לחיזוק ההתיישבות, לשיקום האזורים שנפגעו ולהבטחת עתיד תכנוני יציב ואיכותי לכלל אזרחי ישראל".
מנכ"ל מינהל התכנון , רפי אלמליח: "בתקופה מורכבת זו, בה מדינת ישראל נדרשת גם להתמודד עם השלכות המלחמה, הוותמ"ל מהווה כלי מרכזי להאצת פיתוח ולמענה מהיר לצורכי הדיור. חשיבות עבודת הוותמ"ל מתחדדת במיוחד לנוכח הצורך הלאומי בשיקום מבנים שנפגעו, בחידוש מרקמים עירוניים ובהחזרת התושבים לשגרה בטוחה ואיכותית. הוועדה מביאה עמה תוכניות מודרניות ומתקדמות, ומובילה את העברת האיכויות התכנוניות הגבוהות המאפיינות את מרכז הארץ גם אל הפריפריה - תוך הקפדה בלתי מתפשרת על איכות התכנון ואיכות החיים של התושבים בכל רחבי המדינה".
מתכננת הותמ"ל, אדר' אתי אפרתי-אריה: "בשל הוראה ייחודית בחוק הותמ"ל, המחייבת מעקב אחרי המימושים, הוקמו מנגנונים בוועדה למעקב אחר חסמים בביצוע, והטמעת השיפורים הנדרשים בתוכניות. בין היתר, פעמיים בשנה הצוות המקצועי כולו יוצא לסיורים בהובלת צוות "מעקב אחרי מימוש" בשכונות שהוקמו בלווי אנשי המקצוע ברשויות המקומיות והיזמים. איכות התכנון משתפרת כאשר מכוונים לתכנון בר מימוש".
כל יום בשעה 17:00- חמש הכתבות החשובות ביותר בתחום הנדל"ן מכל האתרים אצלכם בנייד!
לחצו כאן להצטרפות לתקציר המנהלים של מרכז הנדל"ן!
לחצו כאן להצטרפות לתקציר המנהלים של מרכז הנדל"ן!





תגובות