"חשש לתעמולת בחירות": בג"ץ דחה העתירות, הזוכים במכרז E1 יוכרזו לאחר הבחירות
בית המשפט העליון אישר את הנחיית היועצת המשפטית לממשלה לדחות ל-19 בנובמבר את פתיחת תיבת ההצעות במכרז הענק של רמ"י במעלה אדומים, שלו משמעויות פוליטיות ובינלאומיות משמעותיות. בג"ץ: "החשש הוא מניצול המכרז להשגת יתרון פוליטי, ויצירת עובדות מוגמרות שיכבלו את ידי הממשלה הבאה"
עקבו אחרינו בגוגל
דוברות מעלה אדומים גיא יפרח (דוברות מעלה אדומים)כל החדשות והעדכונים של מרכז הנדל"ן גם ב-WhatsApp >>
בית המשפט העליון דחה את עתירותיהם של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ועיריית מעלה אדומים נגד החלטת היועצת המשפטית לממשלה עו"ד גלי בהרב מיארה לעכב את פתיחת תיבת ההצעות וההכרזה על הזוכים במכרז של רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) לבניית 1,234 יחידות דיור בשכונת מבשרת אדומים דרום, בשטח 1E שבין ירושלים למעלה אדומים.
בפסק הדין, שניתן ביום חמישי האחרון, קבעו השופטים כי בשל הרגישות המדינית והציבורית של המתחם, והחשש שהשלמת המכרז בסמוך לבחירות תנוצל לצרכים פוליטיים, אין מקום להתערב בהחלטת היועמ"שית. בהתאם לכך, תיבת המכרז תיפתח ב-19 בנובמבר 2026, כשלושה שבועות לאחר הבחירות לכנסת.
בפסק הדין, שנכתב בידי השופט עופר גרוסקופף ובהסכמת השופטים דפנה ברק-ארז וחאלד כבוב, נדחו טענות העירייה וסמוטריץ'. בית המשפט קבע כי המגבלות החלות על ממשלת מעבר לא מצטמצמות להחלטות המתקבלות בידי הדרג הפוליטי, אלא גם על פעולותיהם של גורמי המקצוע, כשיש להן השלכות ציבוריות ומדיניות משמעותיות.
על פי השופטים, הקרבה ליום הבחירות והרגישות המיוחדת של שטח 1E מצדיקות זהירות, במיוחד כאשר ההכרזה על הזוכים עלולה להפוך לכלי לקידום אינטרסים פוליטיים. "בראי הרגישות של המכרז, אף שההחלטה בנוגע למועדי הליך המכרז התקבלה על ידי גורמי המקצוע, הקרבה ליום הבחירות מעוררת חשש כי מועד זה יהפוך לקרדום לחפור בו לצורך קידום ענייניהם הפוליטיים של חברי הממשלה הנוכחית בבחירות", נכתב בפסק הדין.
"כמובן, אין כל פסול בכך שמועמד בבחירות לכנסת מציג לציבור את הישגיו, אך כאשר נקבע שפעולה מסוימת תבוצע או לא תבוצע בתאריך הסמוך למועד הבחירות - ראוי לבחון האם לתזמון זה עלולה להיות השפעה בלתי-הוגנת על הבחירות. בחינה זו הכרחית על מנת למנוע מצבים בהם ייעשה שימוש בסמכויות הרשות המבצעת, שיש להפעילן אך ורק לתכליות שבשמן הוקנו לידי הרשות, באופן שעלול להשפיע על תוצאות הבחירות בצורה בלתי הוגנת... החשש המתעורר אינו נוגע לעצם ביצוע הפעולות, אלא לאפשרות שפעולות אלה ינוצלו, נוכח סמיכותן ליום הבחירות, לצורך רכישת יתרון פוליטי בלתי-הוגן".
בכך הבהיר בית המשפט כי אחת ממטרות הריסון המוטל על ממשלת מעבר היא למנוע קבלת החלטות שיגבילו את יכולתה של הממשלה הבאה לקבוע את מדיניותה. כך, בסיכומו של דבר קבע בג"ץ כי דחיית פתיחת תיבת המכרז בכחודש לא חורגת ממתחם הסבירות ואין הצדקה להתערב בשיקול דעתה של היועצת המשפטית לממשלה. העתירות נדחו פה אחד, ללא צו להוצאות.
מכרז שעשוי לסכל הסדר מדיני עתידי
מדובר באחד ממכרזי הקרקע הרגישים ביותר שקידמה המדינה בשנים האחרונות. שטח E1, המצוי בתחום השיפוט של עיריית מעלה אדומים ומשתרע בין ירושלים למעלה אדומים, נחשב לאחד האזורים הרגישים ביותר מבחינה מדינית ובינלאומית, שכן בנייה בו עלולה לפגוע ברצף הטריטוריאלי בין צפון הגדה המערבית לדרומה ולהקשות על גיבוש הסדר מדיני עתידי באזור.
בדצמבר 2025 פרסמה רמ"י מכרז לשיווק קרקעות לבניית כ-3,400 יחידות דיור במתחם מבשרת אדומים, ובהמשך פוצל המכרז לשניים בשל התוכניות המפורטות השונות החלות על הקרקע.
באוגוסט 2026 פורסם המכרז הנוכחי, שמספרו יש/186/2026, הכולל זכויות חכירה לבניית 1,234 יחידות דיור בשבעה מתחמים בבנייה רוויה. המועד האחרון להגשת הצעות נקבע ל-19 באוקטובר, שמונה ימים בלבד לפני הבחירות לכנסת, שנקבעו ל-27 באוקטובר.
אלא שלאחר פרסום המכרז התברר כי לא נערכה בחינה משפטית נפרדת של השאלה האם ראוי להשלים את הליכי השיווק בתקופת הבחירות. בעקבות זאת הנחתה היועצת המשפטית לממשלה לדחות את המועד האחרון להגשת ההצעות בחודש ימים, כך שיחול לאחר הבחירות.
בהמשך, לאחר שיח עם גורמי המקצוע ברמ"י, רוככה ההנחיה. נקבע כי המועד האחרון להגשת ההצעות יישאר ללא שינוי, ורק פתיחת תיבת המכרז וההכרזה על הזוכים יידחו ל-19 בנובמבר. בכך התאפשר ליזמים להגיש את הצעותיהם במועד המקורי, אך זהות הזוכים לא תיקבע לפני הבחירות.
סמוטריץ': התערבות פסולה. העירייה: חשש לפגיעה במענק
עיריית מעלה אדומים עתרה לבג"ץ נגד ההנחיה, וטענה כי מדובר בהתערבות בלתי מוצדקת בהליך עסקי, מקצועי ושגרתי, שלא קשור לתקופת הבחירות, ולכן גם לא מהווה החלטה מדינית חדשה. לטענתה, ההחלטה העקרונית לקדם את המכרז התקבלה כבר באוקטובר 2025, לפני תקופת הבחירות, ואילו פתיחת תיבת המכרז ובדיקת ההצעות הן פעולות טכניות שלא מצדיקות עיכוב. "היועמ"שית לא הסבירה כלל מדוע הכרזתה של חברה מסוימת במכרז עלולה לשמש כתעמולת בחירות", טענה העירייה והוסיפה כי מדובר בחריגה מסמכות של היועמ"שית כי מדובר בנוהג קבוע לפיו במכרזים מקוונים פתיחת המכרזים נעשית מיד לאחר הגשת ההצעות.
לצד זאת העלתה העירייה גם טענה כלכלית, לפיה דחיית פתיחת תיבת המכרז עלולה לפגוע בסיכוייה לקבל מענק ממשרד הפנים, הניתן לרשויות מקומיות המשווקות בהצלחה יותר מ-1,000 יח"ד בשנה קלנדרית. העירייה העריכה את היקף המענק בכ-6.7 מיליון שקל, והסבירה כי אם לא ישווקו כל יחידות הדיור במכרז הנוכחי, יהיה צורך לקיים מכרז חוזר. לטענתה, העיכוב עלול למנוע את השלמת השיווק החוזר עוד בשנת 2026.
שר האוצר בצלאל סמוטריץ', המכהן גם כשר נוסף במשרד הביטחון, הגיש עתירה נפרדת שבה ביקש לבטל את הנחיית היועמ"שית, ולחלופין להורות על פתיחת תיבת ההצעות כבר ב-28 באוקטובר, למחרת הבחירות. סמוטריץ' טען כי אין בסיס משפטי לראות בפתיחת תיבת מכרז מקרקעין פעולה של תעמולת בחירות, וכי הרגישות המדינית של הבנייה בשטח 1E לא מצדיקה את התערבות הייעוץ המשפטי בהחלטות הדרג המקצועי. בעתירתו טען עוד סמוטריץ', כי דחייה ממושכת עלולה דווקא לחשוף את המכרז ללחצים מדיניים חיצוניים בתקופת הרכבת הממשלה.
סמוטריץ' הוסיף כי השינויים החוזרים בעמדת הייעוץ המשפטי ביחס למועדי המכרז מעידים על שרירותיות ההנחיה. בנוסף, דחה סמוטריץ' את טענת היועמ"שית שלפיה יש לנקוט איפוק וריסון בתקופת הבחירות מחשש לכבילת שיקול דעתה של הממשלה הבאה. לטענתו, עמדה זו לא מביאה לכבילתה של ממשלה עתידית, אלא נועדה לאפשר את המשך קיומם של הליכים מנהליים שגרתיים בהתאם לסדרי העבודה הרגילים של הממשלה הקיימת ולהחלטות הדרג המדיני שהתקבלו עוד לפני תקופת הבחירות.
מנגד, היועצת המשפטית לממשלה טענה כי ההכרזה על הזוכים במכרז ימים ספורים לפני הבחירות עלולה לשמש לצורכי תעמולה, במיוחד לנוכח הרגישות המדינית והבינלאומית בשטח. בתגובתה צוין עוד כי, גם מטעם סמוטריץ' עצמו נעשו פרסומי תעמולה הקשורים למכרז, כך שהחשש מפני שימוש פוליטי בו, אינו תיאורטי בלבד, ו"ערטילאי".
כל יום בשעה 17:00- חמש הכתבות החשובות ביותר בתחום הנדל"ן מכל האתרים אצלכם בנייד!
לחצו כאן להצטרפות לתקציר המנהלים של מרכז הנדל"ן!
לחצו כאן להצטרפות לתקציר המנהלים של מרכז הנדל"ן!














תגובות