זוכי מכרז המילואימניקים בהאון נגד רמ"י: "החתימו על חוזה שונה מזה שפורסם במכרז"

בלעדי: לטענת זוכים במכרז בנה ביתך בקיבוץ שעל שפת הכינרת, לאחר הפשרה בין רמ"י למועצה האזורית עמק הירדן, נשלחו אליהם חוזי חכירה הכוללים סעיפים חדשים שלא הופיעו בחוברת המכרז, בהם הגבלות על זכויות עתידיות במגרש והטלת אחריות לפינוי פולשים. רמ"י: "טעות טכנית, הזוכים יחתמו על החוזה שצורף למכרז"

שיתוף הכתבה
מנהל רמ"י יהודה אליהו על רקע קיבוץ האון (צילום עצמי, מיכאל יעקובסון, ויקימדיה) מנהל רמ"י יהודה אליהו על רקע קיבוץ האון (צילום עצמי, מיכאל יעקובסון, ויקימדיה)

כל החדשות והעדכונים של מרכז הנדל"ן גם ב-WhatsApp >>

קבוצת זוכים במכרז "בנה ביתך" המיועד לאנשי מילואים בקיבוץ האון אשר על שפת הכינרת, טוענת להתנהלות לקויה ואף לא חוקית מצד רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) במסגרת המכרז. זאת כאשר לטענתם, בעוד שבמסגרת המכרז פורסם נוסח הסכם חכירה אחד, הרי שבמועד החתימה, באופן מפתיע, נדרשו לחתום על נוסח אחר.

נזכיר, כי מדובר במכרז שעמד בליבו של סכסוך קשה וארוך שנים בין רמ"י ובין המועצה האזורית עמק הירדן שניסתה למנוע את שיווקן של הקרקעות לכל המרבה במחיר. בספטמבר 2024 נסגר המכרז על אף התנגדותה של המועצה, כאשר 80 מהמגרשים שווקו לאנשי מילואים בלבד.

בתגובה, קיבלה ועדת התכנון המקומית החלטה על הקפאת היתרי בנייה בשטח במסגרת "בחינה מחדש" של מדיניות התכנון במקום. בדצמבר 2025 הגיעו לבסוף הצדדים להסכם פשרה שאפשר את המשך פיתוח המתחם.

לאחר ההגעה לפשרה, נשלחו חוזי החכירה למילואימניקים שזכו במכרז, ואלו חתמו עליו בצורה מקוונת. לטענת מילואימניקים שזכו במכרז, אשר שוחחו עם מרכז הנדל"ן , רמ"י החתימה אותם בעורמה על חוזה חכירה שונה מזה שנכלל בחוברת המכרז שפורסמה בספטמבר 2024. עוד הם טוענים כי החוזה "המשופץ" כולל שינויים במוחכר של הרוכשים ומשאיר פרצות לרמ"י לדרוש בעתיד זכויות מהחוכרים, למשל במקרה שהתב"ע תשתנה, בניגוד לחוזה המקורי שציין שהזכויות הן לפי תב"ע בתוקף.

נציין כי הנחיות הייעוץ המשפטי לממשלה אוסרות על רשויות ציבוריות לנהל משא ומתן או לשנות חוזים לאחר זכייה במכרז. בכל מקרה על הזוכים היה להשלים את תשלומי החכירה עד ליום שלישי האחרון.

הגבלת שימוש ואחריות לפינוי פולשים

מהמסמכים שהגיעו לידי מרכז הנדל"ן עולה כי השינוי העיקרי הוא בסעיף 9 לחוזה שנשלח למילואימניקים, ובו נוסף תנאי שלא הופיע בחוזה המקורי ולפיו "זכויות החכירה המוחכרות במסגרת עסקה זו הינן זכויות חכירה הדרושות לחוכר באופן סביר לצורך שימוש במקרקעין וניצולן במסגרת מטרות ההסכם, לפי התכנית התקפה במועד חתימת הסכם החכירה". כלומר, במקרה ששינוי תב"ע עתידי יאפשר שימושים נוספים במקרקעין שאינם יחידת מגורים, רמ"י עשויה לדרוש את חלקה.

עוד התווסף סעיף לגבי מקרה שבו יידרש פינוי פולשים מהמקרקעין, ולפיו החוכר מקבל על עצמו את האחריות הבלעדית לפינוי על חשבונו, ללא זכות לתביעה נגד הרשות.

עוד נכתב כי "במידה ובמקרקעין המוחכרים תקודם תוכנית הכוללת שימושים ברום או בתת הקרקע, או תירשם חלקה תלת ממדית, מוסכם על החוכר כי זכויות החכירה המוחכרות לו במסגרת הסכם זה יהיו יחידה נפחית מוגבלת… ואילו הזכויות השיוריות בתת הקרקע וברום הקרקע, או הוקצו לו... נותרות בבעלות המחכירה".

משיחות עם הרוכשים עולה גם תמונה של חוסר אחידות בנוסח החוזים שעליהם נדרשו לחתום. כך, בעוד שאצל חלקם שונה נוסח ההסכם לעומת זה שפורסם במכרז, אצל אחרים נותר הנוסח זהה. אחד מהם אף סיפר כי על אף שחתם על נוסח הסכם זהה לזה שבחוברת המכרז, לאחר מכן התווסף ל"אזור האישי" שלו באתר רמ"י נוסח החוזה החדש כאשר הוא חתום על ידי רמ"י.

"ההתעלמות מאתנו מדיפה ריח רע"

המילואימניקים מספרים כי פנו לרמ"י בערוצים שונים לבירור השינויים בחוזה, לרבות ליועץ המשפטי של רמ"י עו"ד אריאל צבי, אך טרם נענו, כאשר מועד השלמת התשלומים כבר חלף. עוד ציינו כי על פי מדיניות רמ"י זוכי מכרזים נדרשים לחתום על חוזה חכירה תוך 90 יום ממועד זכייתם או שזכייתם תבוטל וערבותם תחולט, כך שבכל מקרה היה עליהם לחתום על נוסח החוזה העדכני.

"לתדהמתנו שינו את המכרז לרעתנו באופן שפוגע בתנאים שלנו. ברמ"י ענו לנו שהחוזה גנרי ונערך כדת וכדין, אבל מאז התעלמו מאיתנו", סיפר אחד מאנשי המילואים שזכו למרכז הנדל"ן. "אי המענה מטעם רמ"י בנושא, כאשר לזוכי המכרז הכללי נשארו ימים ספורים לחתום, מעלה תהיות ומדיף ריח רע של ניסיון שימוש פסול של רמ"י בכוחה. אמנם חתמנו כדי לאבד את זכותנו במכרז אבל נמשיך למחות. אתה לא מצפה מגוף ממשלתי שלא יודיע לך על שינויים בחוזה. אני מקווה שהשינויים לא יהיו בעוכרינו".

מרמ"י נמסר בתגובה: "מדובר בטעות מיכונית (במערכות המחשב שמפיקות חוזים). הזוכים יחתמו על החוזה שצורף למכרז". 


כל יום בשעה 17:00- חמש הכתבות החשובות ביותר בתחום הנדל"ן מכל האתרים אצלכם בנייד!
לחצו כאן להצטרפות לתקציר המנהלים של מרכז הנדל"ן!

הצטרפו לניוזלטר של מרכז הנדל"ן

וקבלו עדכונים שוטפים על כל מה שחם בעולם הנדל"ן ישירות למייל שלכם
  • אני מאשר/ת קבלת דיוור
  • תגובות

    הוספת תגובה
    {{ commentsComp.length - index }}.
    {{ comment.message }}
    {{ comment.writer }}{{ comment.date_parsed }}
    {{ reply.message }}
    {{ reply.writer }}{{ reply.date_parsed }}
    הראה עוד
    תגיות:רמ"ימכרזי רמ"יקיבוץ האוןהטבות לאנשי מילואים

    הצטרפו לניוזלטר של מרכז הנדל"ן

    וקבלו עדכונים שוטפים על כל מה שחם בעולם הנדל"ן ישירות למייל שלכם
  • אני מאשר/ת קבלת דיוור
  •  
    מחפש...