ניפצו את תקרת הבטון: המנכ"ליות שמבשרות על עידן חדש בענף הנדל"ן
שנת 2024 הביאה עמה גל של מינויי נשים לתפקידים בכירים בענף - כולל לתפקידי המנכ"ליות באפריקה מגורים, גב ים ו-ICR. לרגל יום האישה שוחחנו עם 5 מהמנכ"ליות הטריות על הדרך שעשו, החסמים שעדיין עומדים בדרכן של נשים בתחום, ומה ייעצו למי שעושות כיום את צעדיהן הראשונים בענף

קשה למצוא דברים טובים להגיד על שנת 2024 שהגיעה לפני כחודשיים לסיומה. לא ברמה הלאומית, לא ברמה הכלכלית, וגם לא ברמה הפנים-ענפית. הריבית הגבוהה המשיכה לדלל את רווחי היזמים, מחירי התשומות עלו והמלחמה המשיכה להרחיק מכאן השקעות מחו"ל. אך אם בכל זאת מתעקשים למצוא נקודות של אור באותה השנה, אזי אחת הבולטות שבהן היא הגל המשמעותי של מינויי נשים לתפקידים בכירים בענף בכלל, ולתפקידי מנכ"ליות בפרט.
זאת כאשר הדבר נעשה בכמה מהחברות הגדולות והחשובות ביותר של הענף. באפריקה ישראל מגורים, החליפה בדצמבר האחרון רונית אשד לוי את מיכה קליין ומונתה למנכ"לית החברה. מספר חודשים קודם לכן, מונתה נטלי משען זכאי למנכ"לית חברת הנדל"ן המניב גב-ים במקומו של אבי יעקובוביץ. ב-ICR מונתה דלית רביב, עד לאחרונה המשנה למנכ"ל בנק הפועלים, לתפקיד מנכ"לית החברה במקומו של מורדי שבת. אלו הם שלושת המינויים הבולטים ביותר, כאשר כל אחד מהם מהווה פריצת דרך של ממש בענף שנחשב עד היום לאחד הגבריים ביותר.
לקראת יום האשה הבינ"ל, שוחחנו עם חמש מהמנכ"ליות הטריות של הענף על הדרך המקצועית שחוו, האם חוו אפליה מגדרית לאורכה, כיצד ניתן להמשיך להגדיל את מספר הנשים הבכירות בתחום, ומה הן מייעצות לנשים צעירות בתחילת דרכן בענף.
"כשצעירות רואות נשים בתפקידי ניהול בכירים, הן מבינות שהתפקידים האלה בהישג יד"
רונית אשד-לוי מנכ"לית אפריקה ישראל מגורים
גיל: 45
מצב משפחתי: נשואה + 4
תפקידים קודמים: מנכ"לית אפריקה התחדשות עירונית , מנכ"לית יצחקי התחדשות עירונית , סמנכ"לית פיתוח עסקי בקבוצת יצחקי, שותפה במשרד עוה"ד "וקסלר ברגמן".

מה משך אותך לעולם הנדל"ן?
"תחום הנדל"ן בכלל, ועולם היזמות באופן ספציפי, ריתק אותי מאז ומתמיד. עוד כשהייתי סטודנטית צעירה עבדתי במשרד עורכי דין פרטי ושם עסקתי בנושאים מרתקים שחשפו בפניי את עולם היזמות על שלל מורכבויותיו. לאחר לימודי משפטים באוניברסיטה העברית והתמחות במקרקעין, הצטרפתי למשרד 'וקסלר, ברגמן ושות'', שם עסקתי בעיקר בתחום הנדל"ן, על כל סוגיו. הדינמיקה העסקית, לצד ההשפעה של התחום על המרחב שבו אנו גרים והיכולת להשפיע על המרחב העירוני הן שהובילו אותי לבחור בתחום".
מה הדבר שהכי מלהיב אותך בעבודה כיום?
"הדבר שנותן הרבה דרייב הוא שלמזלי ניתנה לי ההזדמנות והאפשרות להוביל פרויקטים שמשנים מציאות עבור מספר רב של אנשים. גם בפרויקטים של התחדשות עירונית וגם בפרויקטים יזמיים אנחנו מייצרים שכונות מגורים וסביבת מגורים איכותית, ותורמים לפיתוח עירוני משמעותי. הידיעה שהעבודה שלנו משפיעה באופן ישיר על איכות חייהם של אלפי משפחות היא מקור לסיפוק עצום ותחושת הגשמה משמעותית".
האם חווית באופן אישי אפליה לאורך הדרך המקצועית בשל היותך אישה?
"לשמחתי אני חווה הרבה פרגון ואהדה. אני מאמינה שהדרך להתגבר על מחסומים היא מקצועיות והתמדה. בסופו של דבר, כשאת עושה את העבודה על הצד הטוב ביותר, זה מה שקובע. עם זאת כמובן, עדיין יש מיעוט נשים בתפקידים בכירים בתחום ואני מצפה ומייחלת ליום שבו עצם היותי אישה בתפקיד בכיר לא יהיה בכלל נושא לדיון".
מלבד דעות קדומות, האם קיימים בענף חסמים נוספים המונעים את קידומן של נשים?
"החסמים העיקריים נובעים מתפיסות מיושנות ומכך שעדיין יש פחות נשים בתפקידי מפתח בענף. לשמחתי אנחנו רואים שינוי חיובי - יותר ויותר נשים נכנסות לתחום ומגיעות לעמדות בכירות. הדרך לשינוי אמיתי עוברת דרך מודעות, דוגמאות אישיות ומדיניות ארגונית שתומכת בקידום נשים או ב"עיוורון מגדרי", שיהפוך את שאלת המגדר ללא רלוונטית. אני מאמינה שנדרשת עוד דרך לקראת זה אך שאנחנו בהחלט בכיוון הנכון".
מה ניתן לעשות על מנת להגדיל את מספר הנשים בענף, ובפרט בתפקידים בכירים?
"הדבר הכי חשוב הוא להראות שזה אפשרי. כשנשים צעירות רואות נשים בתפקידי ניהול בכירים, הן מבינות שהתפקידים האלה בהישג יד. לכן, אני משתדלת לשמש דוגמה אישית – גם לעובדות בקבוצה ולנשים שאני מתנהלת מולן בכל מיני רמות של אינטראקציות, וגם לבת שלי ולחברות שלה, ולחברות של הבנים שלי. אני חושבת ומאמינה שככל שיותר נשים ייחשפו לכך שהדבר אפשרי, הן יבינו שזו אופציה ריאלית.
"לצד זה, אני חושבת שיש מקום לקידום תוכניות מנטורינג תואמות ארגונים אשר יפעלו להגשמת מטרות הארגון תוך קידום הון אנושי איכותי שנמצא בארגון. בדרך הזו זה ניצחון כפול – גם של הארגון וגם של העובדות והעובדים בו".
איך את מסבירה את העובדה שב-2024 מונה מספר גבוה יחסית של נשים למשרות מנכ"ל בענף?
"אני רואה בזה תוצאה של שינוי תפיסתי שמתרחש בשנים האחרונות. יותר ויותר ארגונים מבינים שנשים מביאות ערך ייחודי לניהול והם פותחים בפניהן דלתות. זה לא קרה במקרה, אלא בזכות דור של נשים שעבדו קשה, הוכיחו את עצמן, וסללו את הדרך לאחרות. הדרך עוד ארוכה, והמספר האבסולוטי עדיין נמוך אבל אין ספק שאנחנו בכיוון הנכון".
עצה לאשה בתחילת דרכה בענף?
"האמיני בעצמך וביכולותייך. צרי סביבה ביתית תומכת וחפשי מנטורים שיכוונו ויתמכו בך. אל תחששי לקחת סיכונים ולפנות לתפקידים מאתגרים. ההתמדה, המקצועיות והנחישות הן המפתחות להצלחה".
"היום מבינים עד כמה אינטליגנציה רגשית חשובה בתהליכי הניהול, ולכן יותר ויותר נשים משולבות בהנהלות הבכירות"
דלית רביב, מנכ"לית ICR
גיל: 55
מצב משפחתי: נשואה + 3
תפקידים קודמים: 32 שנה בבנק הפועלים כאשר בתפקידה האחרון שימשה כמשנה למנכ"ל ומנהלת החטיבה הקמעונאית. לפני כן שימשה כמנהלת קשרי לקוחות, מנהלת מרכז עסקים; מנהלת מטה, מנהלת בנקאות פרטית.

מה משך אותך לעולם הנדל"ן?
"במשך שנים בבנק הפועלים מימנתי חברות נדל"ן. הייתי מנהלת מרכז עסקים, מנהלת האגף המסחרי, ובכל אחד מהתפקידים האלה ליוויתי הרבה יזמים וקבלנים ממש מלבנות כמה יחידות דיור ועד לבנות מאות ואלפי יחידות דיור. תמיד עקבתי אחרי זה ככה מהצד, וראיתי את ההתפתחות ואת העבודה הקשה בתחום הזה. מצד אחד הרבה מאוד יצירתיות, הרבה מאוד התמודדות עם דברים שדי משיקים לעולם שבאתי ממנו, שזה עולם המימון. זה הרבה פיננסים, הרבה חשיבה על איך מממנים את הפרויקט בצורה הכי נכונה. ותמיד אמרתי לעצמי שאם לא אהיה בנקאית, אני אתעסק בנדל"ן. והנה זה קרה".
מה הדבר שהכי מלהיב אותך בעבודה כיום?
"אני בסך הכל חודשיים בתפקיד, אז אפשר להגיד שהכל מלהיב אותי, כי מבחינתי זה ללמוד המון דברים חדשים, להתנסות עם הנושאים האלה, נושא הנדל"ן בפעם הראשונה מהצד של היזם, של להיות בעשייה בשטח, להגיע לפרויקטים, לחבוש קסדה, לנעול נעלי עבודה ולעלות על הפיגומים ולראות את הדבר הזה באמת קורה לנגד העיניים. כל שבוע שבועיים כשאני מגיעה לפרויקט אני רואה עוד קומה בנויה, ואני מבינה שהפרויקט מתקדם בקצב הרצוי. כמובן האינטראקציה עם העובדים, עם קבלני ביצוע, עם עולם שלם של מושגים שלא היו מוכרים לי מהצד הזה עד היום".
האם חווית באופן אישי אפליה לאורך הדרך המקצועית בשל היותך אישה?
"לא חוויתי אף פעם אפליה לאורך הקריירה שלי, ואולי בתחום הבנקאות זה יותר קל, כי בערך 70 אחוז מהעובדים במערכת הבנקאית הן עובדות. אז יש באמת יחסית ייצוג נשי יפה, אם כי כשמגיעים לעמדות הניהול זה יורד. כשמגיעים למנהלי סניפים ומנהלי אזורים, זה כבר יורד ל-50% ולפעמים אפילו לפחות. בהנהלה של בנק הפועלים עד היום היו ארבע נשים מתוך שנים עשר, שזה יפה, אבל לא מספיק. זה הרבה פחות מהייצוג של האוכלוסייה, וכמובן שכשמסתכלים על המערכת הבנקאית היום, אז אפשר להגיד בצורה חד משמעית שאין אף אישה בצמרת הבנקים, לא מנכ"לית ולא ייושבת ראש דירקטוריון, כבר תקופה די ארוכה".
מלבד דעות קדומות, האם קיימים בענף חסמים נוספים המונעים את קידומן של נשים?
"זה מתחיל קודם כל באנשים עצמם. צריך להיות בן אדם מסוג מאוד מסוים, כדי לשאוף להגיע לשפיץ של הפירמידה ולהיות מנ"כלית. הרבה מאוד נשים לא רוצות 'להקריב' את החיים המשפחתיים ואת גידול הילדים. זה סוג של תפיסה, שגויה בעיני, שאומרת שאו שאתה עושה קריירה או שאתה מגדל ילדים. כולנו מבינים היום שזה ממש לא כך, ואפשר לשלב את זה בזה. נכון שהקריירה מאוד תובענית, אז הזמן שמבלים עם הילדים והמשפחה הוא יותר קטן. אבל אני יכולה להגיד לכם שהילדים שלי גדלו לתפארת. ודווקא ככל שאתה פחות מעורב בחיים של הילדים, הם יותר עצמאיים, הם גדלים להיות אנשים הרבה יותר טובים, וזאת הייתה התפיסה שלי לאורך כל החיים, ולכן גם אף פעם לא ויתרתי. אף פעם לא ויתרתי על שום תפקיד ועל שום דבר שקשור לשאיפות האישיות והמקצועיות שלי בגלל היותי אמא או בגלל המשפחה, ותמיד ידעתי לשלב את זה. אבל לא כל אישה לצערי חווה את אותה תחושה, ואני חושבת שזה הדבר המרכזי שגם אני מנסה להעביר לנשים שאני מדברת איתן, שאני מראיינת לתפקידים".
מה ניתן לעשות על מנת להגדיל את מספר הנשים בענף, בפרט בתפקידים בכירים?
"קודם כל יש שיפור מאוד משמעותי. היום כשמסתכלים על ההנהלות של חברות הנדל"ן לעומת נגיד עשר שנים אחורה, אז היום רואים כבר כמה וכמה נשים גם בתפקידי מנכ"ליות. וכשמסתכלים על ההנהלות של החברות הגדולות רואים בחלקן אישה אחת ובחלקן שתיים ושלוש. ואצלנו אפילו חמש נשים, שזה אני חושבת השיא מבחינת החברות הקיימות.
"השינוי צריך לבוא משני משני הכיוונים: מצד אחד צריך נשים מעיזות שרוצות לקחת על עצמן תפקידים בכירים, שיודעות לשלב את הקריירה עם המשפחה, שהן שאפתניות ורוצות להגיע הכי רחוק שאפשר. ומהצד השני אני חושבת שגברים שהיו בתפקידים של מנכ"לים ויושבי ראש כבר מתחילים להבין ומבינים את האיכויות שיש בניהול הנשי. והניהול הנשי הוא ניהול עם הרבה יותר אינטיליגנציה רגשית, שגם זה משהו שהתפתח בשנים האחרונות, שמבינים עד כמה אינטליגנציה רגשית היא חשובה בתהליכי הניהול, ולכן נשים יותר ויותר משולבות בהנהלות הבכירות של חברות".
איך את מסבירה את העובדה שב-2024 מונה מספר גבוה יחסית של נשים למשרות מנכ"ל בענף?
"כמו שאמרתי, אני לא חושבת שזו דווקא השנה הזו. אני חושבת שזה תהליך שקורה לאורך השנים האחרונות. זה מתחיל מזה שיש יותר סמנכ"ליות, וכשיש יותר סמנכ"ליות אז יש כאלה שגם מתפנות מתפקיד סמנכ"לית להיות מנכ"לית, וזה התהליך הטבעי. אני קצת שונה מהתהליך הטבעי כי אני באתי מעולם אחר, אבל גם כן באתי כאחת שהייתה סמנכ"לית במערכת הבנקאית להיות מנכ"לית של חברת נדלן, ואני מקווה שיהיו עוד מהלכים כאלה, כי אני חושבת שהעולם הזה הוא שלוב אחד בשני והוא מאוד משלים".
עצה לאשה בתחילת דרכה בענף?
"העצה הכי טובה שאני יכולה לתת לאישה זה כמובן להביא את כל הביטחון, היוזמה, היצירתיות, החשיבה מחוץ לקופסה והמולטי טאסקינג שנשים כל כך חזקות בו, להביא את זה לשולחן, להביא את זה לכל נושא ונושא שדנים בו. אם זה נושא התכנון ואפילו אם זה נושא הביצוע וכמובן השיווק והכספים. בעצם בכל תחום שענף הנדל"ן מורכב ממנו נדרשת יצירתיות, נדרשת חשיבה מחוץ לקופסה ונדרשת עבודה במקביל ולא בטור. ונשים ידועות בזה שהן יודעות לעשות כמה דברים במקביל, ואני חושבת שזה משהו שבהחלט יכול להוות יתרון לאישה בענף הנדל"ן".
"אל תתני לאף אחד לומר לך שאת לא יכולה. את יכולה הכל, כל עוד את מאמינה בעצמך"
חגית וולף, מנכ"לית קן התור התחדשות עירונית
גיל: 40
מצב משפחתי: נשואה + 3
תפקידים קודמים:מנהלת אזור ירושלים בקן התור התחדשות עירונית לאורך 12 שנה.
מנכ"לית קן התור התחדשות עירונית חגית וולף (רז רוגובסקי)
מה משך אותך לתחום הנדל”ן?
"האמת היא שלא תכננתי להיכנס לעולם הנדל”ן. חיפשתי עבודה זמנית, הוצאתי רישיון תיווך , ומכרתי דירות לתקופה קצרה. הכל השתנה כשנקרתה בדרכי עסקת פינוי-בינוי, שבמהלכה הבנתי שזו השליחות שלי. העבודה עם בעלי הדירות, היכולת לחלום איתם על העתיד, והשותפות בשינוי הסביבתי והחברתי - כל אלה מושכים אותי שוב ושוב לפרויקטים חדשים. מדובר בתהליך מאתגר, אך דווקא הקשיים שבו הם שמגבירים אצלי את המוטיבציה. בסופו של יום, אני זוכה להיות חלק מיצירת פתרונות דיור, משיפור איכות החיים ומהתחדשות עירונית אמיתית".
מה הדבר שהכי מלהיב אותך בעבודה כיום?
" התחדשות עירונית היא תהליך מורכב שדורש אורך רוח, אמונה ויכולת לראות קדימה. כל התקדמות בדרך - זכייה במכרז, התגברות על מכשול בירוקרטי או קבלת היתר בנייה - מרגשת אותי ומעניקה תחושת סיפוק. אבל אין דבר שמשתווה לרגע שבו אני רואה את האורות נדלקים בבניין החדש אחרי שנים של תכנון ועבודה. לדעת שבעלי הדירות שלנו הגיעו הביתה, אחרי מסע משותף ארוך, זו מבחינתי התמצית של העשייה שלי.
האם חווית באופן אישי אפליה לאורך הדרך המקצועית בשל היותך אישה?
"לשמחתי לא באופן מובהק. גדלתי בבית שבו חונכתי להאמין שאני יכולה לבחור ולעשות כל מה שארצה, בלי מגבלות או תקרות זכוכית. ברור לי שלנשים רבות זה לא המצב, ואני מודעת לאתגרים שקיימים בענף. אבל באופן אישי, ב' קן התור ' מצאתי סביבה שמעודדת מצוינות ומעריכה יכולות לפני הכל. יש כאן לא מעט נשים בתפקידים בכירים, וההנהלה נותנת להן את מלוא הביטחון והאמון להוביל תהליכים משמעותיים. אני רואה בזה דוגמה לכך ששוק הנדל”ן משתנה, ושיש מקום אמיתי לנשים שרוצות להתקדם ולהשפיע".
מלבד דעות קדומות, אילו חסמים נוספים עומדים בפני נשים בענף?
"הנדל”ן נתפס לא פעם כתחום כוחני ותחרותי, מה שעלול להרתיע נשים. אבל המציאות מוכיחה אחרת. נשים מביאות עמן יתרונות ייחודיים: יכולת תקשורת וגישור, חשיבה יצירתית, גמישות מחשבתית וראייה מערכתית רחבה. הגיוון הזה רק מעשיר את הענף. השינוי כבר מתרחש, ואני מאמינה שנראה עוד ועוד נשים מובילות בו".
איך ניתן להגדיל את מספר הנשים בענף, ובפרט בתפקידים בכירים?
"המפתח הוא חשיפה. נשים צריכות לראות ולשמוע על אחרות שהצליחו בתחום כדי להבין שהדלת פתוחה גם עבורן. זה יכול לקרות דרך השתתפות בפאנלים מקצועיים, כנסים, מדיה ומנטורינג. בסופו של דבר אין משמעות למגדר - האדם המתאים ביותר צריך להיות בתפקיד, בין אם זה גבר או אישה".
איך את מסבירה את העובדה שב-2024 מונה מספר גבוה יחסית של נשים למשרות מנכ"ל בענף?
"סביר להניח שזה שילוב של שינוי תפיסתי והכרה בערכן של נשים בעמדות הנהגה. ייתכן גם שההצלחות של נשים בענף יצרו תקדים והוכיחו שזה לא רק עניין של תיקון חברתי, אלא החלטה עסקית נבונה. אני מקווה שנמשיך לראות מגמה כזו בעתיד".עצה לאישה בתחילת דרכה בענף?
"אל תפחדי לחלום. מי שלא חולם - לא מגשים. הגדירי לעצמך מטרות, אל תתני לרעשי רקע להסיט אותך מהדרך, וסמכי על האינטואיציה שלך. הכי חשוב - אל תתני לאף אחד לומר לך שאת לא יכולה. את יכולה הכל, כל עוד את מאמינה בעצמך".
"זה עולם גברי עם המון אגו, וצריך לפתח חוסן. זה מה שהכי מרתיע נשים מלהתקדם בענף"
מיכל מגידו, מנכ"לית שותפה בקפיטל פלטיניום מימון
גיל: 47
מצב משפחתי: גרושה + 2
תפקידים קודמים: סמנכ"לית אשראי וערבויות באילון מימון - חברה בת של איילון ביטוח: ניהול אגף ליווי, בנייה וערבויות חוק מכר. לפני כן מנהלת תחום קבוצות הרכישה בבנק הבינלאומי הראשון; יועצת משפטית לאגף המשכנתאות בבנק הבינלאומי; מנהלת תחום הנדל"ן ומשכנתאות במימון ישיר מקבוצת ביטוח ישיר, שאותו הקימה.

מה משך אותך לעולם הנדל"ן?
"המשיכה שלי החלה כעורכת דין במשרד. התמחיתי בנדל"ן ואחרי כמה שנים המשכתי אל הענף. זה החיבור והשילוב של פיננסי, משפטי, עסקי ומימון שמשתלבים זה בזה. ומעבר לזה זו היכולת להשפיע על פיתוח הסביבה הבנויה. קידום פרויקטים שבסך הכל פותרים מצוקה, מצוקת דיור בארץ. ואני חושבת שבכלל לעבוד עם אנשים זה דבר שהוא מאוד מניע אותי בעבודה שלי".
מה הדבר שהכי מלהיב אותך בעבודה כיום?
"אני ממש נרגשת מהאתגר החדש שהוצב בפני כמנכ"לית בקפיטל פלטיניום. לקחת את זרוע המימון ופשוט להצעיד אותה קדימה. התברכתי לעבוד עם צוות, הנהלה ושותפים מנוסים גם בתחום היזמי וגם בתחום המימון. לתרום לצמיחת החברה ולהביא תוצאות זה מאוד מלהיב ומאתגר בעיניי".
האם חווית באופן אישי אפליה לאורך הדרך המקצועית בשל היותך אישה?
"במהלך הקריירה שלי נתקלתי באתגרים כמו כל אישה בענף, אבל אני באמת מאמינה שמקצוענות, ידע והתמדה הם באמת מפתח בשביל להתמודד עם אתגרים כאלו. אנחנו כן רואים יותר ויותר נשים היום בעמדות מפתח, בין אם בגופים החוץ בנקאיים, בין אם בחברות הביטוח ולא בכדי. אני חושבת שנשים מביאות איתן גם את הנושא של האינטואיציה שצריך גם לדעת איפה קצת לשים את האגו בצד. וסך הכל אני באמת גאה לראות את השינויים החיוביים שמתרחשים בענף שבעצם מביאים ומקדמים שוויון מגדרי".
מלבד דעות קדומות, האם קיימים בענף חסמים נוספים המונעים את קידומן של נשים?
"קיימים בעיקר חסמים מבניים כמו היעדר רשתות תמיכה מקצועיות לנשים ובעצם מחסור במודלים לחיקוי, כי הרבה פעמים האיזון בין הקריירה לחיים האישייים זה אתגר נוסף שצריך להתמודד איתו. לא לכל אחת יש עזרה, לא כל אחת רוצה בהכרח שהקריירה שלה תבוא על חשבון המשפחה, אי אפשר את הכל ביחד. סך הכל עולם הנדל"ן זה עולם של גברים וצריך לפתח חוסן, גם רגשי וגם בהתמודדויות עם צדדים שליליים, כשיש המון אגו. אני חושבת שזה בעצם מה שיותר מרתיע נשים מלהתקדם בענף".
מה ניתן לעשות על מנת להגדיל את מספר הנשים בענף, בפרט בתפקידים בכירים?
"צריך לקדם תוכניות מנטורינג, להציע הכשרות ייעודיות בתחום, ליצור באמת סביבות עבודה גמישות שכוללות עבודה היברידית למשל, שתומכות באיזון בין עבודה לחיים אישיים. חשוב מאוד להעלות את המודעות, בין אם לעשות זאת גם מבחינת כנסים, או לתת לנשים יותר את הבמה, בזכות הידע המקצועי, ואז זה עניין של חשיפה ומודעות לחשיבות הגיוון המגדרי אצל מקבלי ההחלטות".
איך את מסבירה את העובדה שב-2024 מונה מספר גבוה יחסית של נשים למשרות מנכ"ל בענף?
"קיימת מגמה שאנחנו רואים אותה הולכת ומתגברת, שבה מכירים ביכולות של של נשים ובתרומה הייחודית שהן מביאות איתן לתחום. חשוב להמשיך להעלות את המודעות לחשיבות של גיוון מגדרי".
עצה לאשה בתחילת דרכה בענף?
"מעבר לאמונה עצמית בעצמך וביכולות שלך, ושאיפה למצוינות, אני חושבת שלא סתם אומרים שהמטרה מקדשת את האמצעים. לראות את המטרה - בעצם לאן את רוצה להגיע? לא לפחד לקבל לא כתשובה. לשים לפעמים בצד את המקום הרגשי ובסופו של דבר להשתמש גם בחוצפה. כולנו בני אדם, גם אם יגידו יגידו לך לא, הוא לא חייב להיות לא מוחלט. התמדה, התמדה והתמדה, מקצועית וגם פיתוח יכולות, כל הזמן להתקדם מבחינה מקצועית, בידע, בכישורים. ולדעתי אין באמת תקרה שאישה לא יכולה לפרוץ".
"ניהול קריירה לצד חיי משפחה ואימהות מלאים זו מעלה ולא חולשה"
נוי דותן, מנכ"לית אלמוגיםהתחדשות עירונית
גיל: 33
מצב משפחתי: נשואה + 2 וכלב
תפקידים קודמים: סמנכ"לית פיתוח עסקי והתחדשות עירונית באלמוגים, רואת חשבון
מה משך אותך לעולם הנדל"ן?
"נולדתי וגדלתי לבית שנושם ובועט את עולם הנדל"ן משחר ילדותי. אבי (עמי בר משיח, ד"ב) בוגר הפקולטה להנדסת בניין בטכניון, הקים יחד עם חברו הטוב בראשית שנות ה-90 את חברת אלמוגים שחתומה על בניית למעלה מ-6,000 יחידות דיור, ועל הולדתן של שכונות מגורים ומתחמי מסחר בני עשרות אלפי מ”ר בכל רחבי ישראל. כמשפחה שנהגה לטייל בשבתות ברחבי הארץ הטיולים שלנו כללו עצירות באתרי בניה שאבא שלי יזם ובנה עם הסברים מפורטים ובעיקר גאווה רבה".

מה הדבר שהכי מלהיב אותך בעבודה כיום?
"כאשר העבודה מייצרת אדרנלין, בין אם זה בגיוס פרויקטים חדשים ואיכותיים לחברה, הגעה לאבני דרך משמעותיות בתהליכי התחדשות עירונית , או התקדמות לעבר יעדים שלא הושגו בעבר - אני חווה את אותה תחושת סיפוק עוצמתית שמוכרת לי מספורט אתגרי. ההישגים הללו לא רק מקדמים את אלמוגים למחוזות חדשים, אלא גם יוצרים התרגשות אמיתית שמניעה אותי כמנהלת וכאדם".
האם חווית באופן אישי אפליה לאורך הדרך המקצועית בשל היותך אישה?
"חוויתי אתגרים ואפליה על רקע היותי אישה צעירה בענף הנדל"ן, תחום שעדיין נשלט ברובו על ידי גברים. אולם במקום לאפשר לחסמים הללו להגביל אותי, הם דווקא הפכו עבורי למנוע שדוחף אותי למצוינות. האפליה לא מחלישה אותי - היא מחזקת את הנחישות שלי להוכיח את עצמי ולהצליח בזכות כישוריי המקצועיים. אני רואה בכל אתגר הזדמנות לצמיחה אישית, וזה מה שמניע אותי להיות מקצוענית - קודם כל עבור עצמי, ובהמשך גם כדי לסלול את הדרך לנשים נוספות בתעשייה".
מלבד דעות קדומות, האם קיימים בענף חסמים נוספים המונעים את קידומן של נשים?
"מעבר לדעות קדומות, האתגר המשמעותי ביותר שנשים מתמודדות איתו בענף הנדל"ן הוא המתח המובנה בין שאיפות מקצועיות לבין תפקידים משפחתיים - בין הרצון להיות אמא וקרייריסטית בו זמנית. החברה עדיין מקדשת מודל מסוים של הצלחה, מודל שלעתים קרובות מתעלם מהמורכבות של חיי אישה שרוצה גם קריירה משגשגת וגם משפחה מלאה. אנחנו נדרשות לנווט בין הציפיות התרבותיות שמכתיבות איך 'אמא טובה' אמורה להתנהג לבין הדימוי של 'מנהלת מצליחה' בעולם הנדל"ן. האתגר האמיתי הוא לא רק להצליח בשני המישורים, אלא גם להוביל שינוי תפיסתי בענף כולו - ליצור סביבה שמכירה בכך שקריירה משמעותית ואימהות משמעותית אינן מתנגשות זו בזו, אלא יכולות להעשיר ולחזק זו את זו".
מה ניתן לעשות על מנת להגדיל את מספר הנשים בענף, ובפרט בתפקידים בכירים?
"המפתח להגדלת מספר הנשים בתפקידי מפתח בענף הנדל"ן טמון בשינוי תפיסתי מהותי - נשים שמנהלות גם קריירה וגם חיי משפחה ואימהות מלאים זו מעלה ולא חולשה. עלינו להכיר בכך שהיכולת של נשים לנהל במקביל קריירה תובענית וחיי משפחה מלאים היא נכס אסטרטגי ולא חיסרון.
"נשים שמנווטות בהצלחה בין עולמות אלה מפתחות כישורי ניהול זמן יוצאי דופן, יכולת קבלת החלטות תחת לחץ, ראייה רב-מערכתית וחוסן אישי - כל אלה הם כישורים קריטיים לתפקידי הנהגה בענף מורכב כמו נדל"ן. כדי לקדם שינוי אמיתי, חברות בענף צריכות ליצור מסלולי התפתחות גמישים יותר, לאמץ מדיניות תומכת-משפחה, ולהציב נשים מצליחות בעמדות השפעה שיוכלו לשמש מודל לחיקוי. הענף כולו ירוויח מגיוון הדעות, החשיבה היצירתית והמנהיגות המאוזנת שנשים מביאות איתן לשולחן ההחלטות".
איך את מסבירה את העובדה שב-2024 מונה מספר גבוה יחסית של נשים למשרות מנכ"ל בענף?
"הגידול המשמעותי במספר הנשים שמונו לתפקידי מנכ"ל בענף הנדל"ן ב-2024 אינו מקרי, אלא משקף הכרה גוברת בערך הייחודי שמנהיגות נשית מביאה איתה לתפקידים בכירים. נשים מצטיינות בניהול מורכב המשלב ראייה אסטרטגית עם ביצוע מדויק, ומביאות איתן יכולת מובהקת לנווט במקביל בין מספר משימות תובעניות.
"היתרון הנשי נובע מהיכולות האישיות והכישורים שפיתחנו לאורך שנים - ניהול זמן מדויק, אינטליגנציה רגשית גבוהה, ויכולת להיות נוכחות ואפקטיביות במגוון זירות במקביל. בענף שדורש התמודדות עם בעלי עניין מרובים, רגולציה מתפתחת ותהליכים ארוכי טווח, אלה הן בדיוק היכולות הקריטיות להצלחה. ענף הנדל"ן בדומה לענפים נוספים מתחיל להפנים שהמיומנויות שנשים מפתחות בניהול החיים האישיים והמקצועיים במקביל מייצרות מנהיגות איתנה ומאוזנת - וזהו בדיוק סוג המנהיגות שנדרש בסביבה העסקית המורכבת של ימינו".
עצה לאשה בתחילת דרכה בענף?
"לפתח אמונה איתנה ביכולותיך וכישוריך המקצועיים. האתגרים שתפגשי בדרך - בין אם אלה דעות קדומות, חסמים מבניים או רגעי ספק עצמי - הם למעשה הזדמנויות מחשלות שיהפכו אותך למקצוענית חזקה ומנוסה יותר. בנוסף, הם יתרמו לך לזהות את 'רעשי הרקע' - הסטריאוטיפים והציפיות החברתיות המגבילות – ויפתחו בך יכולות עמידה וחוסן אישי גבוהים. והמוטו שלך כאישה בענף שעדיין נשלט ברובו בידי גברים צריך להיות - היותך אישה בעולם של גברים זה יתרון אסטרטגי ולא מכשול. השתמשי בכך כמקפצה לראות הזדמנויות שאחרים עשויים להחמיץ".
כל יום בשעה 17:00- חמש הכתבות החשובות ביותר בתחום הנדל"ן מכל האתרים אצלכם בנייד!
לחצו כאן להצטרפות לתקציר המנהלים של מרכז הנדל"ן!
לחצו כאן להצטרפות לתקציר המנהלים של מרכז הנדל"ן!
תגובות