הוועדה המקומית עיכבה, ועדת הערר התערבה: תוכנית ההתחדשות ברחובות תקודם

ועדת הערר המחוזית קיבלה את הערר שהוגש נגד החלטת הוועדה המקומית ברחובות, וקבעה כי אין הצדקה לעכב את קידומה של תוכנית ההתחדשות ברחוב סירני רק בשל קידומה של תוכנית מתאר כוללנית. התוכנית הוחזרה לוועדה המקומית, שנדרשה לדון בה מחדש ולהורות על הפקדתה בכפוף לתנאים בתוך 45 יום

שיתוף הכתבה
יו"ר ועדת הערר המחוזית במחוז מרכז, יוני שוורץ (ועדת ערר מרכז, שאטרסטוק)יו"ר ועדת הערר המחוזית במחוז מרכז, יוני שוורץ (ועדת ערר מרכז, שאטרסטוק)

כל החדשות והעדכונים של מרכז הנדל"ן גם ב-WhatsApp >>

בחודש שעבר הפכה ועדת הערר המחוזית לתכנון ובניה מחוז מרכז את ההחלטה של הוועדה המקומית לתכנון ובנייה ברחובות במסגרת תביעה שהגישו אדריכל אריה שילה, נציגת מתכננת המחוז - אדר' שרון שחף, ונציגי הציבור דורון לוי וראים פלאח, נגד הוועדה המקומית לתכנון ובנייה ברחובות. הוועדה בראשות יוני שוורץ קבעה כי תכנון כוללני ראשוני אינו חוסם תוכניות נקודתיות להתחדשות עירונית, ככל שהן תואמות את מדיניות העירייה. בתום הדיון, ועדת הערר השיבה את התוכנית לוועדה המקומית כדי להורות לה להפקיד את התוכנית בתנאים. 

במסגרת התוכנית, שנמצאת ברחוב סירני 30-32 ברחובות, מתוכננת בנייה רוויה במקום שני מגרשים ובהם ארבעה בתים צמודי קרקע. עיריית רחובות, שתמכה בעבר בתכנון, מעוניינת בשנים האחרונות לעכב את התוכנית כשהיא תולה את פיתוח התוכנית בקידום תוכנית מתאר כוללנית לעיר. 

העוררים טוענים כי החלטת הועדה המקומית לדחות את התוכנית בלא להפקידה, אינה סבירה, מתעלמת משינויים תכנוניים שחלו בסביבת המקרקעין, ומסבה להן עוול קנייני מתמשך ובלתי מידתי משורה של סיבות. לדבריהם, "העוררות מנסות לקדם תכנון במקרקעין החל משנת 2009 והחלטת הוועדה המחוזית אשר דחתה את התכנית הקודמת וקבעה כי יש לבחון את האזור בתכנון כולל, ניתנה לפני כ-13 שנים. במהלך תקופה ארוכה זו, הוועדה המקומית לא נקטה כל יוזמה ולא קידמה תוכנית מפורטת או מתחמית למגרשים אלה". כמו כן, טענו כי "תוכנית המתאר הכוללנית החדשה של העיר נמצאת בשלב ראשוני ביותר, ללא כל ביטוי סטטוטורי, ודרישת הוועדה המקומית להמתין עד שזו תקודם, מהווה פגיעה בלתי מידתית בזכויותיהן". 

מנגד, הוועדה המקומית רחובות טוענת כי החלטתה התבססה על שיקולים מקצועיים ומתוך ראייה תכנונית ארוכת טווח. לדברי הוועדה, "מדיניות 2023 (מדיניות התכנון העירונית הכוללת) איננה תוכנית סטטוטורית מאושרת אלא היא מסמך מנחה בלבד, הקובע עקרונות כלליים הדורשים תרגום לתוכניות מפורטות, והוא קובע כי כל תוכנית המוסיפה זכויות או משנה ייעוד נדרשת לקבוע הוראות בדבר 'הקצאה ופיתוח שטחים לשימושים ציבוריים בהתאם לתוספת הבניה והשימושים המבוקשים בתכנית', ולטענת הוועדה המקומית, המקרקעין מצויים באזור הסובל ממחסור בשטחים ציבוריים, והתוכנית אינה מציעה כל מענה לחוסרים אלה". עוד טענה הוועדה המקומית כי "קידום יוזמות נקודתיות בשלב זה יפגע קשות בהליך התכנון המתהווה". 

ועדת הערר מחוז מרכז בראשות יוני שוורץ פסקה כי "אין הצדקה למנוע את קידומה של התוכנית בשלב זה", אולם לא קבעה עמדה תכנונית לגבי התוכנית, זאת מפני ש"זו עדיין לא הופקדה ולכן לא נבחנו טענות המתנגדים לה. ייתכן שלאחר שמיעת ההתנגדויות, יהיה מקום לשקול את קידומה ואפילו את דחייתה". 

עוד קבעה הוועדה כי חוות הדעת של מהנדס הוועדה המקומית צריכה להתייחס "להיתכנות סבירה לתכנון מספר מגרשים הסמוכים למגרשים שלגביהם הוגשה התוכנית, כחטיבה תכנונית אחת", כמו גם ל"השפעתה של התוכנית המוצעת על אפשרות סבירה לתכנון מספר מגרשים הסמוכים למגרשים שלגביהם הוגשה התכנית, כחטיבה תכנונית אחת". 

כמו כן, הוועדה קבעה כי " קיימת עדיפות מובהקת לתכנון כוללני על פני תכנון נקודתי. ברם, בחלוף זמן סביר, תינתן עדיפות לקידום תכנון נקודתי, גם כאשר מקודמת תכנית כוללנית, ובמקרים המתאימים ניתן לקדם פתרון ביניים מאוזן, לפיו, תקודמנה תכניות נקודתיות לאורו של התכנון הכוללני המתגבש". 

הוועדה אף פסקה כי "כלל לא הוכח כי התוכנית המוצעת תסכל או תפגע בתוכנית הכוללנית המקודמת, וייתכן כי היא תתאם אותה לחלוטין. ועדת הערר בראשות שוורץ הורתה לוועדה המקומית ברחובות "לדון בתוכנית בהקדם האפשרי, ולא יאוחר מ-45 ימים ממועד המצאת החלטה זו, ולהורות על הפקדתה, כאשר בסמכותה של הוועדה המקומית לקבוע תנאים להפקדת התוכנית". 


כל יום בשעה 17:00- חמש הכתבות החשובות ביותר בתחום הנדל"ן מכל האתרים אצלכם בנייד!
לחצו כאן להצטרפות לתקציר המנהלים של מרכז הנדל"ן!

הצטרפו לניוזלטר של מרכז הנדל"ן

וקבלו עדכונים שוטפים על כל מה שחם בעולם הנדל"ן ישירות למייל שלכם
  • אני מאשר/ת קבלת דיוור
  • תגובות

    הוספת תגובה
    {{ commentsComp.length - index }}.
    {{ comment.message }}
    {{ comment.writer }}{{ comment.date_parsed }}
    {{ reply.message }}
    {{ reply.writer }}{{ reply.date_parsed }}
    הראה עוד
    תגיות:עיריית רחובותועדת הערר המחוזית במחוז מרכזהוועדה המקומית רחובות

    הצטרפו לניוזלטר של מרכז הנדל"ן

    וקבלו עדכונים שוטפים על כל מה שחם בעולם הנדל"ן ישירות למייל שלכם
  • אני מאשר/ת קבלת דיוור
  •  
    מחפש...